2023-04-19

Bara dra av Ann-Helén Laestadius

Omslag: Bara dra

Johannes är renskötare och bor i Soppero. Han hoppade av gymnasiet för att kunna hjälpa till med renarna och när hans föräldrar inte orkar längre ska han ta över. Hans ena lillebror ska flytta iväg och plugga efter gymnasiet och den yngsta kan inte ta över renarna så det är Johannes lott. Han älskar renarna och han känner en samhörighet med de andra samerna som förstärks ännu mer när de utsätts för rasism, kränkningar och andra brott. 

Men Johannes vill inte. Han vill inte att hans renar ska skadas av vilda djur eller illvilliga människor. Han vill inte råka ut för att människor i hans närhet tar livet av sig till följd av trakasserier och ekonomiska motgångar. 

Under ett dygn händer saker som får honom att ifrågasätta allt och inse att han måste fatta ett beslut om hur han vill leva sitt liv. Han går på en intervju för ett jobb hos en gruvbolag i Kiruna. Hans pappa blir påkörd och skadar sig. Och så träffar han Minna som berättar att hon varit gravid med hans barn.

Boken är lättläst språkmässigt och berättar mycket på inte så många sidor. Vi får följa Johannes tankar kring arv, kultur och förväntningar och också lära oss lite om hur det är att vara same i Sverige.

Se om boken finns i biblioteket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar